Dowód - rozwiązywanie nierówności
N.: Udowodnij:
| | p | | r | | p | |
Jeśli p, q, r, s są liczbami dodatnimi takimi, że |
| < |
| , to |
| < |
| | q | | s | | q | |
| | p + r | | p + r | | r | |
|
| oraz |
| < |
| |
| | q + s | | q + s | | s | |
13 sie 23:31
Godzio:
ps < qr / + pq ⇔
ps + pq < qr + pq ⇔
p(s + q) < q(r + p) ⇔
Analogicznie druga nierówność.
13 sie 23:46
zombi: Udowodnimy coś ogólniejszego.
| | ak | |
Rozpatrzymy liczby postaci |
| , gdzie ak∊R, bk>0 i k=1,2,...,n |
| | bk | |
| | ak | | ak | |
niech M=max{ |
| , k=1,2,...,n} oraz m=min{ |
| , k=1,2,...,n} |
| | bk | | bk | |
Zauważmy, że dla każdego k, zachodzi
Wobec tego mamy
mb
k ≤ a
k ≤ Mb
k
sumując n takich nierówności (od 1 do n), otrzymujemy
mb
1 + ... mb
n = m(b
1+...+b
n) ≤ a
1 + ... + a
n ≤ M(b
1+...+b
n) = Mb
1 + Mb
n
⇔
| | a1+...+an | |
m ≤ |
| ≤ M |
| | b1+...bn | |
13 sie 23:51
zombi: Tak się teraz zastanawiam kurde, ale w sumie kiedy zachodzi równość żeby to wykluczyć
14 sie 00:06