Matura
Blue: Ostatnie zadanko z tej maturki, z który nie umiem sobie poradzić:
Dany jest trójkąt o bokach 5, 8, 12. Dwusieczna największego kąta wewnętrznego tego trójkąta
dzieli jeden z jego boków na dwa odcinki. Wyznacz długości tych odcinków.
Coś tutaj kombinowałam z tw. cosinusów, ale nie wychodziło... Pomożecie?
13 sie 13:58
13 sie 14:02
Blue: O kurcze, było coś takiego? Jakoś sobie nie przypominam, heh xD A jest to może w karcie wzorów?
^^
13 sie 14:10
52: Tego w karcie wzorów nie ma, z tego co kojarzę...
13 sie 14:14
Blue: Ech szkoda, że nie ma.. Ale w każdym razie dzięki Kacper !
13 sie 14:18
5-latek: Ale to jest jedno z podstawowych twierdzen wiec powinnas je znac na pamiec .
Poza tym w ksiazce jest wytlumaczone .
13 sie 14:19
Kacper: Proszę bardzo

Prosty dowód robi się z twierdzenia sinusów
13 sie 14:20
13 sie 16:09
Mila:

CD
→− dwusieczna kąta wewnętrznego C
| PΔADC | | e | |
| = |
| − Δmają wspólną wysokość opuszczoną na AB z wierzchołka C.⇔ |
| PΔBDC | | f | |
| 0,5b*d*sinγ | | e | |
| = |
| ⇔ |
| 0,5a*d*sinγ | | f | |
| b | | e | |
| = |
| tw. o dwusiecznej kąta wewnętrznego Δ, można zapisać inaczej, np. |
| a | | f | |
W zadaniu wykorzystasz jeszcze, że :
e+f=12
i koniec problemu.
13 sie 17:05
pigor: ..., niech x i 12−x szukane długości odcinków, to z tw. o dwusiecznej np.
5x= 812−x i 0<x<12 ⇒ 8x=60−5x ⇔ 13x=60 ⇔ x= 6013=4813,
13 sie 20:39
Mila:
A Blue odpuściła ważny temat.
13 sie 23:20