matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 13.5.2016
Zadania
Odp.
5
lepus:
8
zbyszek:
Sporządź wykres ciągu (a
n
), jeśli a
n
=
12
n+1
i n≤8.
1
ola:
Grupa znajomych wykupiła wspólnie dostęp do Internetu na okres jednego roku. Opłata miesięczna wynosiła 120 zł. podzielono tę kwotę na równe części, by każdy znajomy płacił tyle samo. Po
2
an:
Witam, pilnie proszę o pomoc!
5
Krasnal:
W pewnej szkole podstawowej 80% dzieci posiada telefon komórkowy, 50% tablet, a 40% ma telefon\komórkowy i tablet. Jaka jest szansa, ze losowo wybrane dziecko będzie miało
19
Krzysiek:
Przedstaw jako roznice kwadratow dwóch wielomianow i rozloz na czynniki stopnia drugiego x
4
+x
2
y
2
+y
4
7
Pawlak:
Zwracam z takim pytaniem, bo może ktos z was był w takiej sytuacji. Mature.zdalem rok temu, a w tym zdecydowałem się poprawic
34
Oliwia:
Przepraszam w poprzednim zadaniu zrobiłam błąd. Źle napisałam. Proszę o pomoc. Ciąg arytmetyczny (a
n
) jest określony wzorem rekurencyjnym. Wyznacz wyraz ogólny ciągu i
2
Bobek:
Pole prostokąta jest równe 13, a jego obwód jest równy 16. Wyznacz wymiary tego prostokąta. Zapisz obliczenia i sformułuj odpowiedź.
3
Oliwia:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu i zbadaj monoteniczność tego ciągu. Witam, proszę o pomoc w tym zadaniu i objaśnieniu jak to wykonać i jakich wzorów użyć (nie było mnie na lekcji.)
1
dorota:
Czy ktoś pisał chemie? Wg mnie było za dużo zadań (41) i nietypowe.
5
mikii7:
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, w którym jedna przyprostokątna jest cztery razy dłuższa od drugiej.
2
mikii7:
1. Przekątna prostokąta o bokach długości 1 dm i 2 dm dzieli prostokąt na dwa trójkąty. Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych katów ostrych tych trójkątów.
9
f66t:
Dla jakich wartośći parametru m równanie |f(x)| −3 = m ,ma dokładnie cztery rozwiązania.?
2
s:
Jaki procent ceny brutto stanowi VAT, jeśli stawka VAT wynosi 23%. Czy rację ma sprzedawca, który twierdzi, że przy stawce 23% VAT, podatek stanowi ponad 1/6 (jedną szóstą) ceny każdego
8
Takao:
Witam, mógłby mi ktoś rozwiązać taki przykład?
1
ppp:
Dwie liczby rzeczywiste p i q spełniają równania: p + q = log
6
3 oraz p – q = log
6
12. Oblicz p i q.
7
dipsi:
Trygonometria
π
−
√
2
cos(314t−
)
4
Jak to zamienić na sin ale pozbywając się znaku −
8
Tomasz:
3cosx
2+sinx
9
Damian:
Metoda podstawiania
13
Julka:
Hej
oblicz:
√
1+x
−1
lim
x
x−>0
2
wookie:
rozloz wielomian na czynniki mozliwie najmniejszego stopnia(do sprawdzenia)
6
lol:
jak policzyc x
3
−2x −2 = 0 ?