Rachunek prawdopodobieństwa
Krasnal: W pewnej szkole podstawowej 80% dzieci posiada telefon komórkowy, 50% tablet, a 40%
ma telefon\komórkowy i tablet. Jaka jest szansa, ze losowo wybrane dziecko będzie miało
przynajmniej jedno z tych urządzeń?
13 maj 22:17
Saizou :
A−zd. że dziecko ma telefon
B− zd. że dziecko ma tablet
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnC)=0,8+0,5−0,4=0,9
13 maj 22:21
Jack:

Te − telefon
Ta − tablet
13 maj 22:21
Jack:

znaczy tak.
13 maj 22:23
Jack: 0,4 + 0,4 + 0,1 = 0,9
13 maj 22:24
Krasnal: Dzięki wielkie, a takie zadanko jeszcze:
Każde z trzech pudełek zawiera 6 czarnych i 4 białe kule. Z pierwszego pudełka losowo
wyciągnięto
jedną kulę i przełożono do drugiego pudełka. Następnie z drugiego pudełka losowo wyciągnięto
jedną kulę i przełożono jądo trzeciego pudełka. Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego, że
losowo wyciągnięta kula z trzeciego pudełka okaże się biała.
13 maj 22:39