Do wyliczenia całka.
Tomasz: 3cosx2+sinx
13 maj 12:12
Jerzy:
podstaw 2 + sinx = t
13 maj 12:14
Tomasz: mogłby ktoś wytłumaczyć konkretnie ?
13 maj 12:17
Jerzy:
2 + sinx = t ⇔ cosxdx = dt
| | cosxdx | | dt | |
... = 3∫ |
| = 3∫ |
| = 3lnt + C = 3ln(2+sinx) + C |
| | 2+sinx | | t | |
13 maj 12:19
Jerzy:
Scislej powinno być: 3lnI2+sinxI + C, ale : 2 + sinx > 0 , więc może byc tak, jak napisałem
13 maj 12:21
Tomasz: a te ln wzięła sięze wzorów z tabeli ?
13 maj 12:21
Jerzy:
| | 1 | |
(lnx)' = |
| ... .wzory na pochodne funkcji elementarnych ! |
| | x | |
13 maj 12:22
Tomasz: no tak wiem
13 maj 12:23
Tomasz: Wielkie dzięki
13 maj 12:23