proszę o rozwiązanie zadanie bo nie rozumiem
Bobek: Pole prostokąta jest równe 13, a jego obwód jest równy 16. Wyznacz wymiary tego prostokąta.
Zapisz obliczenia i sformułuj odpowiedź.
13 maj 19:14
GIGANT: Obwód = 2a + 2b = 16 −> a = 8 − b
Pole = ab = 13
13 = b( 8 − b ) ....
13 maj 19:38
Janek191:
x > 0 i y > 0
2 x + 2 y = 16 / : 2
x + y = 8 ⇒ y = 8 − x
więc pole prostokąta
P = x*(8 − x) = 13
− x
2 + 8 x − 13 = 0
Δ = 64 − 4*(−1)*(−13) = 64 − 52 = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | − 8 − 2√3 | |
x = |
| = 4 + √3 |
| | −2 | |
y = 8 − ( 4 +
√3) = 4 −
√3
Odp. x = 4 +
√3, y = 4 −
√3
======================
13 maj 19:40
Bobek: dziękuję
15 maj 18:54