Ciąg arytmetyczny (a_n) jest określony wzorem rekurencyjnym.
Oliwia: Wyznacz wyraz ogólny ciągu i zbadaj monoteniczność tego ciągu. Witam, proszę o pomoc w tym
zadaniu i objaśnieniu jak to wykonać i jakich wzorów użyć (nie było mnie na lekcji.)
| | ⎧ | a1= −3 | |
| a) | ⎩ | an+1= 2a dla n≥1 |
|
Serdecznie pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie.
13 maj 19:08
Mila:
Druga linijka ma być?
an+1=an ?
13 maj 19:12
Oliwia: Nie wiem. W zadaniu jest w drugiej linijce an+1 = 2a
13 maj 19:13
Mila:
Tak masz w zeszycie czy w książce?
13 maj 19:43