Oblicz całkę
Damian:
Metoda podstawiania
√1 + cos x * sin x dx
13 maj 11:54
ICSP: t = 1 + cosx.
13 maj 11:55
Damian: dzięki
13 maj 11:56
Damian: sinx dx = dt ?
13 maj 11:57
Jerzy:
−sinxdx = dt
13 maj 11:59
Jerzy:
Możesz też od razu podstawiać: √1 + cosx = t , 1+ cosx = t2 , −sinxdx = 2tdt
13 maj 12:00
Damian: Ja uczyłęm sięinaczej podstawiam za t i za dt
13 maj 12:02
Jerzy:
To się kiepsko uczyłeś, co to znaczy podstawiam za t i za dt ?
13 maj 12:04
Jerzy:
Jeśli zastosujesz podstawienie ICSP dostaniesz: − ∫√tdt
Jeśli moje: −2∫t2dt
13 maj 12:07
Damian: Ok
13 maj 12:10