Parametr m
f66t: Dla jakich wartośći parametru m równanie |f(x)| −3 = m ,ma dokładnie cztery rozwiązania.?
13 maj 16:12
Krzysiek: A dokładniej
13 maj 16:16
f66t: Dana jest funkcja f(x)=−2(x−1)² + 3.
13 maj 16:18
Krzysiek:

narysuj y=−2(x−1)
2+3 czarny
narysuj y=|−2(x−1)
2+3| czerwony
narysuj y=|−2(x−1)
2+3|−3 (niebieski
teraz tnij wykres niebieski prosta y=m i patrz kiedy sa 4 rozwiązania
13 maj 16:26
Krzysiek: Odp: m∊(−3,0)
13 maj 16:36
f66t: Wykres ma dokładnie cztery rozwiązania w (0:3).tak?
13 maj 16:57
f66t: Tak (−3;0),racja
13 maj 16:58
Krzysiek: Pozostaje tylko zadac Ci pytanie
czy wiesz jak z wykresu czarnego dostaliśmy wykres czerwony ?
13 maj 17:00
f66t: Tak,1.przez symetryczne odbicie osi OX.
13 maj 17:04
Krzysiek: Nie .
Ze względu na wartoc bezwzgledna to co pod osia OX idzie nad os OX
13 maj 17:10