Trygonomertria
dipsi: Trygonometria
Jak to zamienić na sin ale pozbywając się znaku −
Cosa=sin a+90°
Ale nie wiem co z minusem
13 maj 14:09
Jerzy:
= −√2cos(157*2π − π/4) = −√2cos(−π/4) = −√2cos(π/4) = −√2sin(π/2 − π/4)
13 maj 14:12
dipsi: Aaaa zappmialam napisać chodzi o znak przed pierwiastkiem
13 maj 14:13
Jerzy:
teraz widzę,że tam jest "t" , a nie π ... w takim razie:
| | 3 | |
= −√2sin(π/2 − 314t + π/4) = −√2sin( |
| π − 314t) |
| | 4 | |
13 maj 14:27
Jerzy:
| | 3 | |
i jeszcze pozbywając sie znaku: = √2sin(314t − |
| π) |
| | 4 | |
13 maj 14:45
dipsi: Ale cos jest chyba źle bo zanim jest zamieniony znak jest co innego w nawiasie
13 maj 14:52
Jerzy:
− sinx = sin(−x)
13 maj 14:54
dipsi: Dzieki
13 maj 14:57