funkcje trygonometryczne
mikii7: Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, w którym jedna
przyprostokątna jest cztery razy dłuższa od drugiej.
13 maj 17:03
Krzysiek:

c
2= x
2+16x
2= 17x
2
c=x
√17
13 maj 17:09
mikii7: I czy tutaj też bez znaczenia jest, gdzie umieszczę kąt beta i alfa?
13 maj 17:13
Krzysiek: Tak . Bez znaczenia bo niesz określone gdzie jaki kąt lezy naprzeciw jakiego boku
13 maj 17:15
mikii7: Dzięki za pomoc
13 maj 17:16
Krzysiek: Bardzo ważne
c=√17x2=√x2*√17 = |x|√17 tak to powinnismy zapisac
ale wiemy ze x>0 wiec |x|=x dla x>0 a zatem naszse c= x√17
ja to sobie od razu skrocilem
13 maj 17:22