a
wookie: rozloz wielomian na czynniki mozliwie najmniejszego stopnia(do sprawdzenia)
b) P(x) = x4 + 4x2 − 5
t = x2
P(x) = t2 +4t −5
t2 +4t −5 = 0
Δ= 16 − 4*1*(−5) = 16 + 20 = 36
√Δ = 6
t1= (−4−6)/2 = −10/2 = −5
t2= (−4+6)/2 = 2/2 = 1
(t+5)(t−1)=0
t=x2
(x2 + 5)(x2 − 1) = 0
(x2 + 5)(x−1)(x+1) = 0
P(x)= (x2 + 5)(x−1)(x+1)
====================
c) F(x) = x4 +7x3 + 6x2 = x2 ( x2 + 7x + 6 )
x2 + 7x + 6 = 0
Δ = 49 − 4*1*6 = 49−24 =25
√Δ = 5
x1= (−7−5)/2= −12/2 = −6
x2= (−7+5)/2 −2/2 = −1
x2 + 7x + 6 = 0
(x+6)(x+1)=0
F(x) = x2(x+6)(x+1)
================
czy to o to tu chodzilo i cyz to dobrze?
13 maj 00:30
yyhy: wygląda chyba ok
13 maj 00:37
maturzysta: a samemu nie dało rady spr przemnażając ?
13 maj 21:02