matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
lepus:
81
1/8
−10*9
1/x−1/2
+1=0 (
√
2+
√
3
)
x
+ (
√
2−
√
3
)
x
=4 Mógłby mi ktoś pomóc?
13 maj 23:31
Qulka:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=81%5E(1%2F8)%E2%88%9210*9%5E(1%2Fx%E2%88%921%2F2)%2B1%3D0
13 maj 23:40
Qulka:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=(%E2%88%9A(2%2B%E2%88%9A3))%5Ex+%2B+(%E2%88%9A(2%E2%88%92%E2%88%9A3))%5Ex%3D4
13 maj 23:41
ICSP:
Pierwsze to nic specjalnego, wyrazy z niewiadomą na lewo, liczby na prawo, dzielisz przez 10 i ewentualnie traktujesz logarytmem. Drugie :
1
√
2 −
√
3
=
√
2 +
√
3
i stosujesz podstawienie t = (
√
2 +
√
3
)
2
13 maj 23:46
Krzysiek:
Qulka ...
13 maj 23:46
ICSP:
zamiast 2 powinien być x, ale to chyba oczywiste.
13 maj 23:47