proste zadanie
lol: jak policzyc x3 −2x −2 = 0 ?
13 maj 00:09
fgy:
wzory Cardano
13 maj 00:19
yyhy: x≈1.77
13 maj 00:38
ICSP: | | −2 | | (−2) | | 8 | | 19 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = − |
| + 1 = |
| |
| | 3 | | 2 | | 27 | | 27 | |
x = (1 −
√Δ)
1/3 + (1 +
√Δ)
1/3
13 maj 10:31
lol: wow nie wiedzialem ze mozna liczyc delte z potęgi 3 : )
13 maj 10:41
ICSP: Oczywiście, ze można. Tylko wzór i zależność między pierwiastkami są inne.
13 maj 10:42
Mariusz:
Δ=(−1)(n(n−1)/2)∏α≠β(xα−xβ)2 i jest funkcją symetryczną pierwiastków
równania wielomianowego więc można ją wyrazić za pomocą współczynników wielomianu
13 maj 13:15