rozne wielomiany
Krzysiek: Przedstaw jako roznice kwadratow dwóch wielomianow i rozloz na czynniki stopnia drugiego
x4+x2y2+y4
13 maj 20:52
ICSP: x4 + 2x2y2 + y4 − x2y2
13 maj 20:52
Jack:
(x2+y2)2 − x2y2
13 maj 20:53
Saizou :
x4+x2y2+y2=x4+2x2y2+y2−x2y2=(x2+y2)2−(xy)2=(x2−xy+y2)(x2+xy+y2)
13 maj 20:54
Krzysiek: czyli będzie dalej
(x2+y2)2−x2y2
13 maj 20:54
Krzysiek: I jeszcze tak jak zapisal Saizou
x2y2= (xy)2
dziekuje wszystkim
13 maj 20:56
Janek191:
= (x2 + y2)2 − ( x y)2 = ( x2 + y2 − x y)*( x2 + y2 + x y)
13 maj 20:57
Krzysiek: To tego jest podpunkt b)
Rozwiaz układ rownan
{x2+y2−xy=61
{x4+x2y2+y4= 1281
To drugie równanie możemy zapisac ze
{61*(x2+y2+xy)= 1281
{x2+y2+xy=21
dalej już nie wiem jak mam liczyc
13 maj 21:07
ICSP: x2 + y2 − xy = 61
x2 + y2 + xy = 21
13 maj 21:10
Krzysiek: Dostane tak
{x2+y2−xy=61
{x2+y2+xy= 21
jeśli odejme 1 równanie od drugiego to
−2xy=40
to xy=−20
−20= −2*10 lub (−10)*2 lub (−4)*5 lub (−5)*4
czy dobrze czy jeszcze należy sprawdzić która para liczb spelnia ten układ
13 maj 21:14
ICSP: | | 2 | |
20 = 2 * 10 = 5 * 4 = √5 * 4√5 = 30 * |
| = ... |
| | 3 | |
Chcesz sprawdzać wszystkie pary ?
13 maj 21:16
ICSP: x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy
Podstawiając u = x + y , v = xy dostaniesz zupełnie nowy układ równań a liczby x, y będą
rozwiazaniami równania z2 − uz + v = 0
13 maj 21:19
Krzysiek: No nie
Odpowiedz jest taka do zadania (teraz spojrzałem
(4,−5) (−4,5) (5,−4) (−5,4)
Dlaczego tylko te pary ?
13 maj 21:20
Janek191:
Może było polecenie − rozwiąż w liczbach całkowitych ...
13 maj 21:27
Krzysiek: Troche mysle nad tym bo dlatego z enie bardzo rozumiem dlaczego tak napisales (post 21:19
13 maj 21:30
Krzysiek: Nie Janek191
13 maj 21:31
Krzysiek: Wczesniej w teorii miałem taka infornacje ze każdy wielomian symetryczny dwóch zmniennych
można tak przeksztalcic żeby wystepowaly w nim jedynie sumy ,roznice i iloczyny dwóch tylko
wyrazen
x+y i xy
Tylko dlaczego ICSP tutaj to zastosowal ?
Ja dostałem x*y=−20
13 maj 21:38
ICSP: Ponieważ wiem, że układ równań :
x + y = u
xy = v
można bardzo łatwo rozwiazać, więc wygodnie jest sprowadzić do niego twój układ.
13 maj 21:42
Krzysiek: Dobrze . Pozwolisz ze jutro wroce do niego .
dzisiaj już czas spac . Dobranoc
13 maj 21:45
jc: Wyjaśnienie dlaczego tylko te pary.
Dwie elipsy
x2+y2−xy=61
x2+y2+xy= 21
przecinają się w co najwyżej 4 punktach.
13 maj 22:12
Krzysiek: Mój post 21:14
Wyliczylem ze x*y=−20
Teraz tak jak napisał ICSP
x2+y2= (x+y)2−2xy
No to podstawiamy za x+y=u i x*y=v
no to mamy
{(x+y)2−2xy−xy=61
{(x+y)2−2xy+xy=21
{(x+y)2−3xy=61
{(x+y)2−xy=21
dalej możemy to zapisac tak
{u2−3v=61
{u2−v=21
{u2+60=61
{u2+20= 21
I dobrnalem do sciany
15 maj 07:35
Krzysiek: Gdzies robie blad . Tylko gdzie ?
Proszę żeby powoli , bez nerwow , pokazac .
15 maj 07:43
jc:
{u2−3v=61
{u2−v=21
Odejmujesz od pierwszego równania drugie równanie
{u2−v=21
{−2v = 40
Z drugiego wyliczsz v, wstawiasz do pierwszego i znajdujesz u
{v = −20
{u = ±1
Połowę z tego miałeś, za to w dwóch egzemplarzach
(dwa równoważne równania dla u).
15 maj 08:29
Krzysiek: czyli
v=−20
Podstwiam do 1 równania i mam
u
2+20=21
u
2= 1 to u=1 lub u=−1
Ale teraz musimy wrocic do podstawienia bo x+y=u i x*y=−20
wiec mamy
{x+y=1
{x*y=−20
Ten układ spełniają dwie pary liczb (−4,5) lub (5,−4)
albo
{x+y=−1
{x*y=−20
Ten układ spelniaja dwie pary liczb (−5,4) lub (4,−5)
Dziekuje CI bardzo
15 maj 09:04
jc:
{x2+y2−xy=61
{x2+y2+xy= 21
Proponuję inne takie zmienne
{x= a+b
{y= a−b
Wtedy
{a2 + 3b2 = 61
{3a2 + b2 = 21
{a2 = 1/4
{b2 = 81/4
{a = ± 1/2
{b = ± 9/2
(x,y) = (5,−4),(−4,5),(4,−5),(−5,4)
15 maj 09:26
Krzysiek : Zaraz to sobie przemysle bo tez sposob ciekawy
15 maj 09:29