matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.6.2020
Zadania
Odp.
2
Matfiz:
waszym zdaniem matury czerwcowe z matematyki rozszerzonej też są trudniejsze? Wydaje mi się że tam trochę wyższy poziom jest
1
love_maths:
jeśli log(2)3=a to ile będzie log(2)9+log(3)16? Czy dobrze to zrobiłem ze mi wyszło 2a +4/a?
7
Bartosz:
Na forum o fizyce nikt nie wchodzi, więc piszę tutaj. Matematycznie problem jest banalny, ale nie pamiętam jak fizycznie wyjaśniało się, że czas t we wzorze przyspieszenia a jest
1
Nadia:
Dany jest trojkat ABC, ktorego boki spelniaja warunek AB jest wieksze od AC i AC jest wieksze od BC. Przez wierzcholek C trojkata ABC przeprowadzono prosta k, ktora tworzy z bokami BC i AC
14
love_maths:
Jeśli sinα=−1/3, α∊(270,360) to: A. cos (90−α)=−2√2/3
1
nika:
Ile wynosi długość wektora będącego sumą wektorów [−2,3] oraz [4,−6] ?
1
mu:
tak
3
Agata122:
Jak znaleźć resztę z dzielenia liczby o potędze z dużym wykładnikiem? np.
1
pati:
W pewnej wycieczce bierze udział 30 osób. Ich średni wiek to 27 lat. Najliczniejszą grupę stanowią uczestnicy w wieku 27,5 lat. Wyznaczyć liczebności klas.
1
pati:
Połowa uczniów pewnej klasy uzyskała z testu co najmniej 14 punktów. Liczbę punktów z przedziału [10,15] uzyskało 10 uczniów. 25 procent uczniów uzyskało nie więcej niż 11 punktów.
3
Jerzy:
Popraw.
1
Anka:
Jak obliczyć całkę z 6x
√
x−x
2
1
Janek:
x
2
+y
2
≤ x 0 ≤ x ≤ π
4
ICSP:
3) bardziej znaleźć takie x
0
dla którego f'(x
0
) = a
1
Potem z równania prostej doliczysz y
0
.
5
Stefanowski:
log
5
10 = ?
2
Damian:
Cześć!
Potrzebuję waszej pomocy w rozwiązaniu zadania, ponieważ nie jestem pewien czy wykonałem
3
Igor Legucki:
Może tak być Ale jest prostsza metoda, mianowicie trójkąt APS jest równoramienny
31
Patryk:
To podaj te zadania do tych zadań do których nie masz odpowiedzi
3
Mate:
Wykazać że prosta:
12
Patryk:
Albo skorzystaj ze wzoru na iloczyn sinα * cosβ
5
prawdop:
Na podwórku bawi się 16 dzieci− 9 chłopców i 7 dziewczynek. Pilnuje ich niezależnie 4 opiekunów. Prawdopodobieństwo upomnienia dziewczynki jest równe 0,4, a chłopca 0,7. Jakie jest
22
Q:
Hej, to znowu ja
Mam pytanie, czy jest tutaj ktoś kto zna się na zadaniach nietypowych w matematyce? Brał takie
1
zdesperowana licealistka:
Mediana wieku zatrudnionych w firmie zawarta jest w przedziale 40−50 lat i wynosi 44 lata. W przedziale mediany miesci sie 25 pracownikow. W zbiorowosci zatrudnionych w tej firmie 40
3
alc:
Równanie x
2
+ax+b=0 ma dwa rowiązania x
1
oraz x
2
. Oblicz wartość wyrażenia x
1
3
+4x
2
2
+20.
35
anonim123:
Skąd mam wiedzieć jaki wykres ma być w zadaniach optymalizacyjnych
https://www.youtube.com/watch?v=uN2sYvqsgoM&list=PLWyfGxT6Q9eSh0f2DRxotp68fJxk4R7dz&index=10&t=931s
Dlaczego w 15:31
3
Igor Legucki:
Dlaczego sin
2
x jest w przedziale <0;1>? Jest to z filmu matemaksa o powtórce na mature z matematyki PR. (fragment od 40:03)
3
ania:
:::rysunek::: Oblicz maksymalne pole prostokąta.
0
pep:
Niech D bedzie srodkiem boku BC trójkąta ABC, oraz niech r
1
i r
2
bedą odpowiednio promieniami okregów wpisanych w trójkaty ABD oraz ACD. Wykaż że r
1
<2r
2
.
1
fel1x:
Cześć, zdaję w tym roku maturę i chciałbym się dowiedzieć od kogoś poziom wyżej jak można
4
Agata122:
Jak sprawdzić czy grupa jest cykliczna? Wystarczy sprawdzić czy ma generator?