trygonometria
salamandra: https://matematykaszkolna.pl/strona/5195.html
Mógłby ktoś wyjaśnić co tutaj w ogóle się zadziało? Dlaczego za β zostało uznane to co
jest w cosinusie, przecież działanie powinno być jeśli chodzi o sin(α+β)=
| | π | | π | |
= sin |
| *cosα−cos |
| *sinα |
| | 12 | | 12 | |
11 cze 14:47
ABC:
masz wzór sin(x+y)=sinx cosy+cosx siny
i podstawiasz x=π/12−α y=π/12+α
11 cze 14:52
salamandra: | | π | | π | |
dlaczego tak? Przecież sin( |
| −α), to α= |
| , a β=α.... nie widzę tego  |
| | 12 | | 12 | |
11 cze 14:53
ABC:
to jest sztuczka i tyle , naucz się rozumieć będziesz poźniej twoim celem jest zdać maturę
11 cze 14:55
salamandra: zdałem maturę
11 cze 14:57
fil:
Dziwne rozwiazanie... proponuje uzyc sinαcosβ
| 1 | | π | | 1 | |
| (sin |
| − sin2α) < |
| |
| 2 | | 6 | | 4 | |
sin2α > 0
11 cze 14:58
ABC:
rozszerzoną

tak się robi żeby jeden sinus był już bez alfy
11 cze 14:58
salamandra: to żeby zdać, muszę się tylko podpisać, tyle chyba będę umiał zrobić
11 cze 15:00
fil:
Wystarczy naklejenie naklejek i wpisanie nr pesel
11 cze 15:02
ABC:
no tak zapomniałem że dopiero pierwsza klasa ta co idzie teraz nowym programem będzie musiała
zdać

ale dobrze ci radzę przyjmuj taką kolejnośc , najpierw ucz się sztuczek, jak zastosujesz 10
razy to łatwiej potem zrozumieć
11 cze 15:03
Patryk: Albo skorzystaj ze wzoru na iloczyn sinα * cosβ
11 cze 16:22
Jerzy:
16:22 , o jakim wzorze mowa ?
11 cze 16:28
salamandra: Zrobiłem tak jak fil, najszybciej
11 cze 16:33