Oblicz zmianę procentów
Damian: Cześć!

Potrzebuję waszej pomocy w rozwiązaniu zadania, ponieważ nie jestem pewien czy wykonałem
poprawne obliczenia i podałem dobrą odpowiedź,
Oto treść zadania:
1) Na początku roku w pewnej firmie kobiety stanowiły 50% wszystkich pracowników.
Na koniec roku w wyniku problemów finansowych firma zdecydowała się zredukować liczbę etatów o
30% i kobiety stanowiły już tylko 40% wszystkich pracowników.
O ile procent zmieniła się liczba kobiet na koniec roku w stosunku do liczby kobiet na początku
roku?
Wykonałem następujące obliczenia:
x − wszyscy pracownicy firmy na początku roku
x * 50% = 1/2 x − liczba kobiet na początku roku
x − 30% x = x − 3/10 x = 7/10 x − wszyscy pracownicy pod koniec roku
7/10 * 40% x = 7/10 x * 4/10 x = 7/25 x − liczba kobiet pod koniec roku
1/2x − p% * 1/2x = 7/25
− p% * 1/2 x = 7/25 x − 1/2 x
− p% * 1/2 x = − 44/200 x
p = 88/200 x = 44/100 x
p= 44/100 x * 100% = 44%
Odp. Liczba kobiet na koniec roku zmniejszyła się o 44 % w stosunku do ich liczby na początku
roku.
Czy to jest dobra odpowiedź?