przyspieszenie
Bartosz: Na forum o fizyce nikt nie wchodzi, więc piszę tutaj. Matematycznie problem jest banalny, ale
nie pamiętam jak fizycznie wyjaśniało się, że czas t we wzorze przyspieszenia a jest
podniesiony
drugiej potęgi
11 cze 22:47
wredulus_pospolitus:
hmmm ... np. tak, że prędkość jest pochodną przyśpieszenia po czasie
11 cze 22:50
Bartosz: Tak, ale to jest wytłumaczenie matematyczne bardziej, a mnie chodzi o fizyczne. Znaczy, jak
sobie
to policzyłem matematycznie, to rzeczywiście t jest do drugiej potęgi, ale jak to wytłumaczyć?
11 cze 22:57
Qulka:
że przyśpieszenie jest drugą pochodną przesunięcia

prędkość to całka z przyśpieszenia
11 cze 22:57
Bartosz: Qulko, ja to wszystko rozumiem. Tzn. matematycznie rozumiem. Nie rozumiem tego jednak tak
bardziej "zjawiskowo". Np. mam problem ze zrozumienie tego tak bardziej obrazowo.
11 cze 23:00
Qulka:
czysta matematyka nic fizycznego
11 cze 23:00
Qulka: fizycznie to przyśpieszenie jest szybkością zmian prędkości
11 cze 23:01
Bartosz: Qulko, tak tak, oczywiście,przyspieszenie jest szybkością zmian prędkości. Tak jest.
Miałem jednak nadzieję, że da się jakoś niematematycznie wyjaśnić ten kwadrat czasu.
Jednak to, co teraz napisałaś jest też jasne, więc dziekować
11 cze 23:06
Archimedes: a wiesz już jak się dzieli ułamki? 😃
12 cze 06:24
Leszek: Popatrz na jednostki , w fizyce jest to najwazniejsze !
v= s/t [ metr/sekunda], predkosc
a= Δv/Δt [ ( metr/sekunda)/sekunda) = metr/sekunda2] , przyspieszenie
12 cze 19:17
Adamm:
@Bartosz
Taka jest definicja przyspieszenia i tyle. W fizyce używa się matematyki.
13 cze 14:23
daras: tak ale z braku laku
13 cze 15:40