Planimetria - zadanie dowodowe.
FUITP:

Dwa okręgi o różnych promieniach są styczne wewnętrznie w punkcie A. Odcinek AB jest średnicą
większego okręgu, a cięciwa BK tego okręgu jest styczna do mniejszego okręgu w punkcie P.
Uzasadnij, że odcinek AP zawiera się w dwusiecznej kąta KAB.
Kąt AKP = 90, bo jest to kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy.
Odcinek KB jest styczny do okręgu o punkcie S, więc kąt KPS = 90.
Kąt APS = 90 − β. Trójkąt ASP jest równoramienny więc kąt APS = SAP.
90 − β + 90 − β + γ = 180 ⇒ γ = 2β.
W czworokącie ASPK, suma miar wszystkich kątów równa jest 360, więc:
90 + α + 90 − β + 2β + 90 − β = 360 ⇒ α = 90 − β.
Kąt SAP = 90 − β, oraz kąt PKA = 90 − β, więc SAP = PKA co kończy dowód.
Może tak być?
11 cze 15:55
FUITP: Niepotrzebnie zaznaczyłem punkt O, no i oczywiście punkt S jest środkiem mniejszego okręgu, też
mi to uciekło w zapiskach.
11 cze 15:57
Igor Legucki: Może tak być
Ale jest prostsza metoda, mianowicie trójkąt APS jest równoramienny
dlatego kąt APS = 90−β ,więc kąt PAS = 90 − β.
Kąt α wyznaczamy z trójkąta KAB ,czyli 90 + β + α = 180 ⇒ α=90−β
A skoro kąt PAS jest równy kątowi α ,to zadanie jest udowodnione
11 cze 16:19
Igor Legucki: Kąt α wyznaczamy z trójkąta KAP*
11 cze 16:21