Geometria analityczna
Mate: Wykazać że prosta:
leży w płaszczyźnie π: x+2y−4z+1=0
→
n= [1,2,−4]
→
v= [8,2,3]
A (13,1,4)
Jak to wykazać?

Z postaci kanonicznej równania prostej przeszedłem na parametryczną
Pomnożyłem wektorowo n x v = [14, −35,−14]
Wyznaczyłem punkt "B" (8t−13 ; 2t−1 ; 3t−4)
I dalej nie wiem co mam z tym zrobić
11 cze 14:51
ABC:
jaki typ... wstawiasz parametryzację do równania płaszczyzny i masz otrzymać tożsamość 0=0
11 cze 14:54
janek191:
x = 8 t + 13
y = 2 t + 1
z = 3 t + 4
więc
( 8 t + 13) + 2*( 2 t + 1) −4*( 3 t + 4) + 1 =
8 t + 13 + 4 t + 2 − 12 t − 16 + 1 = 0
11 cze 14:58
Mate: "jaki typ..." nie potrzebnie komentujesz

Dzięki za pomoc.
11 cze 14:59