11 cze 11:33
ICSP: Rysujesz przybliżony wykres pochodnej.
11 cze 11:36
anonim123: Ale skąd mam wiedzieć czy będzie wykres szedł z ujemnego na dodatni albo z dodatniego na
ujemny?
11 cze 11:40
ICSP: patrzysz na znaki.
f' = √3a − 8√3a−2 = a−2√3[a3 − 8a]
a−2 > 0 dla dowolnego a ≠ 0 zatem o znaku decyduje wyrażenie w nawiasie.
11 cze 11:43
ICSP: Rysować przybliżone wykresy wielomianów umiesz?
11 cze 11:43
ICSP: a−2√3[a3 − 8] <− tak jest poprawnie.
11 cze 11:45
anonim123: A możesz na tym przykładzie zrobić to za pomocą wykresów wielomianów bo mi nie wychodzi
11 cze 11:48
ICSP: a3 − 8 nie umiesz narysować ?
zaznaczasz na osi OX punkt a = 2
Zaczynasz rysować od prawego górnego roku
krotność pierwiastka jet równa 1, więc przechodzisz przez oś OX.
11 cze 11:54
anonim123: Umie rysować, ale tutaj nie potrafię tego zastosować.
11 cze 11:54
anonim123: A dlaczego zaczynam od prawego górnego rogu?
11 cze 11:55
anonim123: Chciałabym innym sposobem niż ty pisałeś skorzystać z wielomianów
11 cze 11:57
11 cze 12:01
anonim123: Według tłumaczenia Matemaksa wydaję mi się że mamy dużą liczbę ujemną podnosimy do kwadratu bo
jest a2 w pochodnej
Czyli mamy zaczymać od lewego górnego rogu. Nie wiem dlaczego jest inaczej?
11 cze 12:03
Chorus : hmm jak nie jesteś pewny metody to po prostu podstaw za x liczbę z danego przedziału.
Wynik > 0 pochodna rośnie, <0 pochodna maleje
11 cze 12:03
11 cze 12:09
ICSP: f(a) = a3 − 8
dla dużych liczb ujemnych będzie ujemne
Dla dużych liczb dodatnich będzie dodatnie
Jeden pierwiastek a = 2 o krotności 1 −> wykres przetnie oś OX.
Narysowanie wykresu to już tylko formalność.
11 cze 12:14
anonim123: A dlaczego nie patrzymy na P{3}a2−8P{3}?
11 cze 12:16
anonim123: √3a2−8√3?
11 cze 12:16
ICSP: bo √3 można wyciągnąć przed nawias.
Jest on liczbą dodatnią, więc tak samo jak a2 nic nam tutaj nie wnosi.
11 cze 12:19
anonim123: Nie rozumiem
11 cze 12:24
ABC:
nie każdy musi mieć maturę
11 cze 12:26
anonim123: A nie mogę potem wyciągnąć pierwiastka z √3a2−8√3?
11 cze 12:26
anonim123: A tam nie ma błędu bo jest rozwiązanie równe 2 a 22 nie jest równe 8?
11 cze 12:34
ICSP: a3 = 8
a = 2
Możesz wyciągnąć pierwiastek.
Jest to nawet zalecane.
11 cze 12:36
anonim123: Tak tam jest błąd bo z przyrównania pochodnej do zera wynika że a2=8 czyli 22=8?
11 cze 12:38
ICSP: "tam" ?
11 cze 12:46
anonim123: przy zerowaniu pochodnej √3a2−8√3=0 x=2 tutaj
11 cze 12:49
anonim123: gdzieś jest błąd bo 22 nie równa się 8
11 cze 12:56
ICSP: patrz 11:45.
11 cze 12:57
anonim123: Czyli co jest źle w tym filmiku z tego przykładu?
11 cze 13:08
ICSP: zamiast a3 napisał a2.
Wynik jednak jak dla prawidłowego równania : a3 − 8 = 0
11 cze 13:12
Igor Legucki: Tam jest tak:
√3a
2 − 8
√3 = 0 <−− Tu jest błąd ,bo powinno być
√3a
3 − 8
√3 =
a = 2
11 cze 13:13
anonim123: Aha. Teraz to widzę. Dziękuję.
11 cze 13:15
anonim123: ?Jeszcze jedno pytanie. Z jakich wzorów była tam liczona pochodna?
11 cze 13:24
11 cze 13:36
anonim123: Dziekuję
11 cze 13:38