11 cze 15:39
fil: Pokaz te zadania
11 cze 15:43
Patryk: To podaj te zadania do tych zadań do których nie masz odpowiedzi
11 cze 16:06
salamandra: Tak się składa, że to jest jedyny arkusz stad, ktoero nie rozwiązałem
11 cze 16:35
janek191:
z.1
1 − √a
z.2
( x − 17)2 + ( y − 16)2 = 272
Odp.d
11 cze 17:51
janek191:
z.3
Odp. a
11 cze 17:55
Poprostupatryk: Tutaj albo w pdf'ie wyżej są te zadania
https://zadania.info/d1775/55533
Moje odpowiedzi:
1.nie umiem tego za bardzo
2.C
3.A
4.B
5.A
8.m=0 ?
9. nie wiem jak to złapać
10. 560?
| | 5π | | 7π | | 17π | | 19π | | 29π | | 31π | |
12. x = { |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| ; |
| } |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
14. C = (−31,13) B = (−9,23) C = (11,−17)
wykres desmos
https://www.desmos.com/calculator/hbdbetcbhg, chyba dobrze wyszło
15 zrobię później bo głupie jest
16 przesadzone, też potem zrobię
Utworzę nowy temat na zad 9. Czy ktoś mógłby tutaj mi to 1−wsze podpowiedzieć?
Dzięki
11 cze 18:21
Poprostupatryk: @janek191
Masz rację w tym 2.
11 cze 18:24
ICSP: 1 − (a+3)√a + 3a = 1 − √a + 3a − √a3 = (1 − √a)3
Musisz sie spodziewać wzory skróconego mnożenia na sześcian sumy skoro masz pierwiastek 3
stopnia.
11 cze 18:27
fil: 15 i 16 proste
11 cze 18:28
Patryk: W tym drugim zadaniu to promien okręgu nie będzie 19
11 cze 19:24
Poprostupatryk: Faktycznie, myślałem że janek miał taki sam promień jak u mnie i ja się machnąłem w odległości
od (0,0)
Promień wychodzi 19 i
odpowiedź C.
Bo odległość od środka okręgu do (0,0) ~ 23 czyli wykres "zahaczy" tylko o trzy ćwiartki
11 cze 19:29
Patryk: Dokładnie
11 cze 19:32
Patryk: Właśnie robię ten arkusz, jak go zrobię to podrzuce najwyżej odpowiedzi
11 cze 19:32
Chorus : w zadaniu 15 q wyszło mi 4/3
komuś też tak wyszło?
11 cze 20:13
Poprostupatryk: Mi wyszło tak:
16. 8 x 8 x 27 dm
Zobaczymy jak Patrykowi pójdzie
11 cze 20:42
Chorus : o 16 mam tak samo.

ile wynosi u ciebie b w 15?
11 cze 20:47
Poprostupatryk: Wiesz co nie liczyłem b bo tam tylko trzeba było obliczyć iloraz q.
Ja to tak rozpisałem:
| | 7 | | 2 | |
{1}{b2} = |
| * |
| ⇒ 14b2 = (a+b+2c)*9a wstawiam tu (1) |
| | a+b+2c | | 9a | |
po przekształceniach wychodzi: 20a
2 + 31ac −7c
2 = 0 (2)
| | 2 | | 2 | | a+c | |
q = |
| *b ⇒ q = |
| * |
| ⇒ c = 9aq − a (3) |
| | 9a | | 9a | | 2 | |
(2) i (3):
−63q
2 + 45q − 2 = 0
q < 0 odrzucam bo wszystkie wyrazy są dodatnie
Szczególnie w takim zadaniu łatwo jest się pomylić bo jest trochę tego przepisywania
11 cze 20:56
Chorus : znalazłem u siebie błąd teraz iloraz wychodzi mi 1/2
11 cze 20:56
Minato:
(a, b, c) − c. arytmetyczny
| | 7 | | 1 | | 2 | |
( |
| , |
| , |
| ) − c. geometryczny |
| | a+b+2c | | b | | 9a | |
2b = a + c → c = 2b − a
| | 1 | | 7 | | 2 | |
( |
| )2 = |
| • |
| |
| | b | | a+b+2c | | 9a | |
| 1 | | 7 | | 2 | |
| = |
| • |
| |b2•(5b−a)•9a |
| b2 | | 5b−a | | 9a | |
9a•(5b − a) = 14b
2
45ab − 9a
2 = 14b
2
14b
2 − 45ab + 9a
2 = 0 |: b
2 ≠ 0
| | a | | a | | a | |
14 − 45 |
| + 9( |
| )2 = 0 | |
| =t |
| | b | | b | | b | |
14 − 45t + 9t
2 = 0
dokończ
11 cze 20:58
Chorus : o już rozumiem
nie zauważyłem jednej literki przy przepisywaniu

dzięki!
11 cze 20:58
janek191:
W z.2 pomyliłem się

Powinno być
( x + 17)
2 + ( y − 16)
2 = 19
2
Odp. C
11 cze 21:02
Patryk: zrobiłem to z ciągami tak jak mianto

na początku chciałem z delty ale w nie wszystkie wyrazy
miały "a" więc przy ilorazie literka nie mogła sie skrócić
11 cze 21:14
Patryk: W zad 12 wyszło : pi/9 , 7/9pi, 2/9pi, 5/9pi, 8/9pi
11 cze 21:15
Patryk: W zad 11 wychodzi trójkąt równoboczny, z przyrównania kątów do 180 jeden kąt wychodzi nam 60 a
potem z tw.cosinusów
11 cze 21:16
Patryk: W zad 10 wychodzi mi 1400 liczb
11 cze 21:16
Patryk: W zad 8: m = −1 i 0
11 cze 21:17
Poprostupatryk: 12. Ty masz dobrze, ja podstawiłem
π6 zamiast
π3 
Jak zrobiłeś 10? Ja tak:
1323 = 3*3*3*7*7
Powstałe liczby muszą się składać z cyfr {1, 3, 7}
Cyfr 3 muszą być trzy sztuki
Cyfr 3 muszą być dwie sztuki
Reszta cyfr 1
| | | |
Wybieram miejsce dla cyfr 3 na | sposobów |
| | |
| | | |
Wybieram miejsce dla cyfr 7 na | sposobów |
| | |
11 cze 21:34
fil:
11 cze 21:38
Patryk: Dwa przypadki w zad 10
1. {3,3,3,7,7}
2. {3,9,7,7}
11 cze 21:40
Poprostupatryk: Gapa ze mnie, jasne że tak.
Jak jeszcze rozwiązałeś to 10 bo mi tylko m=0 wychodzi?
11 cze 21:48
Patryk: Narysowałem wykres, t = −m, wychodzi jedno rozwiązanie dla t = 0 i t = 1 więc m = 0 i m = −1
11 cze 21:49
salamandra: 14 zadanie masz źle
12 cze 11:30
Poprostupatryk: A Tobie jak wyszło?
12 cze 11:51
salamandra: | | 3 | | 7 | |
B=(− |
| , 8) D=( |
| , −2), C=(−1,2) |
| | 2 | | 2 | |
12 cze 12:22
Poprostupatryk: Jasne mój błąd, ja zaznaczyłem że |AP| = 14|CP|
dosłownie przed chwilą obliczyłem od nowa i wyszło tyle samo.
12 cze 12:43