równanie
alc: Równanie x2+ax+b=0 ma dwa rowiązania x1 oraz x2. Oblicz wartość wyrażenia x13+4x22+20.
11 cze 11:53
xyz: na pewno tak to wyglada?
11 cze 16:54
alc: Tak
11 cze 17:50
ABC:
wartość wyrażenia może ulegać zmianie gdy zamienisz miejscami x1 i x2
11 cze 18:12
Mariusz:
ABC dlatego dobrze by było aby podali jakąś funkcję symetryczną w miejsce tego wyrażenia
12 cze 18:23
alc: A dla takiego równania x2+x−3=0 ?
12 cze 19:02
alc:
13 cze 00:53
Mariusz:
ABC zwrócił uwagę na to że wyrażenie x13+4x22+20.
nie jest funkcją symetryczną i nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi
13 cze 05:30
alc: x
2+x−3=0
x
2=3−x
x
3=3x−x
2
x
3=3x−x
2=3x−(3−x)=4x−3
x
13+4x
22+20=4x
1−3−4(3−\beta)+20=4(x
1+x
2)+5=4*(−1)+5=1
Wiec nie mozna tak jak ja
13 cze 08:11
alc: x
2+x−3=0
x
2=3−x
x
3=3x−x
2
x
3=3x−x
2=3x−(3−x)=4x−3
x
13+4x
22+20=4x
1−3−4(3−x
2)+20=4(x
1+x
2)+5=4*(−1)+5=1
Czyli nie mozna tak jak ja
13 cze 08:13
ABC:
Dreamer, wracaj na swoje forum z powrotem
13 cze 08:36