Trygonomeria-rozszerzenie, jeśli sin alfa= ...to ..
love_maths: Jeśli sinα=−1/3, α∊(270,360) to:
A. cos (90−α)=−2√2/3
B. cos (90+α)=2√2/3
C. tg(180−α)=−√2/4
D. tg(180+α)=−√2/4
Kompletnie nie pamiętam o co tu chodzi, proszę o jak najlepsze wytłumaczenie, dziękuję
11 cze 22:40
11 cze 22:44
wredulus_pospolitus:
dodatkowo warto korzystając z jedynki trygonometrycznej wyznaczyć cosα
11 cze 22:45
wredulus_pospolitus:
albo ... po wykonaniu pierwszego kroku chwilę się zastanowić nad tym jakiego znaku będzie tgα w
tej ćwiartce i wybrać odpowiednią odpowiedź
11 cze 22:46
love_maths: cos α=2√2/3 ?
11 cze 22:53
love_maths: Tylko nie koniecznie wiem jak zastosować te wzory jeśli mam te 2 wartości: −1/3 i 2√2/3
11 cze 22:54
love_maths: Czyli te wzory redukcyjne pozwalają mi określić że skoro sin był ujemny to cos musi być dodatni
w tym przedziale (90+...)? I czy poprawna odp to B?
11 cze 23:02
wredulus_pospolitus:
cos(90 − a) =
sin a = −1/3
cos(90 + a) = −
sin a = − (−1/3) = 1/3
WZORY REDUKCYJNE

Stąd wiemy, że dwie pierwsze odpowiedzi odpawają
natomiast:
tg(180 − a) = −tga
tg(180 + a) = tga
więc pytanie ... cosa > 0 czy też cos a < 0 dla kąta w danym przedziale
11 cze 23:05
love_maths: cos >0 w IV ćwiartce
11 cze 23:08
wredulus_pospolitus:
więc która odpowiedź będzie poprawna
11 cze 23:09
love_maths: Czyli tg α=−√2/4 Czyli Odp C!?
11 cze 23:12
wredulus_pospolitus:
c) −−− tg(180 − a) =
−tga = −
√2/4 ⇔ tga =
+√2/4
11 cze 23:14
love_maths: O Maaamoo, nienawidzę trygonometrii, odp D?
11 cze 23:16
wredulus_pospolitus:
da
11 cze 23:17
love_maths: O matko, dzięki wielkie. Przeanalizuję to jeszcze 5,10,15 razy i będę wiedzieć w 100% co jak i
gdzie, do skutku

Dzięki!
11 cze 23:20