Generator grupy, sprawdzenie czy grupa jest cykliczna
Agata122: Jak sprawdzić czy grupa jest cykliczna?
Wystarczy sprawdzić czy ma generator?
Z
5*
Stworzyłam taką tabelkę:
https://i.imgur.com/PUmZMpl.png
Wystarczy pokazać, że grupa posiada chociaż jeden generator?
W tym przypadku każda liczba Z
5* jest generatorem oprócz zera?
w sensie
<1>, <2>, <3>, <4>
Dobrze rozumiem?
Jak sprawdzać grupy dla większych zbiorów np. Z
30*?
Metoda z tabelką byłaby kompletnie męcząca
11 cze 00:44
Adamm:
Jest cykliczna, jeśli jest generowana przez dokładnie jeden element.
Z30* ma 8 elementów.
Z8 ma jeden element rzędu 2
Ale jeśli Z30* ma jeden element rzędu 2, to x = −x, więc x = 15∉Z30*
11 cze 13:29
ABC:
"Jest cykliczna, jeśli jest generowana przez dokładnie jeden element"
grupa cykliczna może mieć wiele generatorów
11 cze 13:36
Agata122: @Adamm
Mógłbyś dokładnie po kolei wyjaśnić jak to policzyć?
Oprócz generatora muszę sprawdzać wszystkie elementy odwrotne?
11 cze 13:50
ABC:
najpierw sprawdź przemienność , jeżeli grupa nie jest abelowa to nie może być cykliczna
11 cze 13:58
Adamm:
> najpierw sprawdź przemienność , jeżeli grupa nie jest abelowa to nie może być cykliczna
Że co
12 cze 05:46
Adamm:
> grupa cykliczna może mieć wiele generatorów
Nie w tym sensie dokładnie jeden.... toż to pedantyzm.
G jest cykliczna jeśli G = <g> dla pewnego g∊G
12 cze 05:48
Adamm:
> Mógłbyś dokładnie po kolei wyjaśnić jak to policzyć?
> Oprócz generatora muszę sprawdzać wszystkie elementy odwrotne?
> 11 cze 13:50
Dobra, wcześniej się pomyliłem, więc policzę elementy rzędu 2 w Z30* jeszcze raz
No, w Z8 masz tak.
2x = 0 (mod 8) ⇔ x = 0 (mod 4) ⇔ x = 0 lub x = 4
A w Z30* korzystając z (−x)2 = x2 i licząc na palcach mamy
x2 = 1 ⇔ x = 1, 11, −11, −30
Ale izomorfizm zachowuje rząd elementu, ich liczba powinna być taka sama
12 cze 06:01