parametr a
Poprostupatryk: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których prosta o równaniu x − 8y − 5 = 0
| | 1 | |
jest styczna do wykresu funkcji f(x) = |
| +a |
| | x4 | |
Nie wiem do końca jak w miarę szybko to zrobić.
1) policzyć f'(x)
| | 1 | |
2) wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej: a1 = |
| |
| | 8 | |
3) podstawić za f'(x
0) = a
1?
11 cze 18:28
ICSP: 3) bardziej znaleźć takie x0 dla którego f'(x0) = a1
Potem z równania prostej doliczysz y0.
Podstawienie tych wartości do wzoru funkcji pozwoli wyliczyć a.
11 cze 18:29
11 cze 19:07
Patryk: jaka wyszła Ci pochodna i punkt styczności?
11 cze 20:39
Poprostupatryk: Punkt styczności x = −2
11 cze 20:59