matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.6.2009
Zadania
Odp.
10
Maniek :
x³−5x²+6x<0
1
Paweł:
x= 5 i 1/3 − 1/3 *9 + 3
0
*3
3
−3
−1
+ (
√
5
−3)(
√
5
+3)=
2
patryk:
oblicz bjętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego przekrój podstawy jest a)trójkątem równobocznym o boku 6 cm
2
sandal:
w trojkat rownoramienny o kacie przy podstawie 30stopni wpisano okrag o promieniu 2. Oblicz pole trojkata
2
Przemko:
W trojkat wpisano okrag o promienu 4. Jeden z bokow tego trojkata zostal podzielony przez pkt stycznosci okregu na odcinku dlugosci 4 i 4
√
3
. Oblicz pozostale dlugosci bokow.
1
roksana:
kąt rozwArcia stożka ma miarę 120 stopni.oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej stożka,jeżeli jego tworząca ma długośc 18cm
2
roksana:
oblicz mediane i odchylenie standardowe podanych wynikow ocena:123456 liczba uczniów.;577632
1
janusz:
Zad.7. Dane są cztery okręgi, z których każdy jest zewnętrznie styczny do dwóch spośród trzech pozostałych okręgów. Wykaż, że:
6
Rafcio:
ile to wynosi
1
janusz:
W trapezie równoramiennym opisanym na okręgu każdy z boków nierównoległych ma długość 5, a jedna z podstaw jest większa od drugiej o 6. Oblicz długości podstaw i wysokość trapezu.
6
kuba wawa:
zdanie prawdziwe to; a*na wielokacie mozna opisac okrag.gdy dwusieczne wszystkich katow tego wielokata przecinaja sie w jednym punkcie b*w trojkat mozna wpisac okragtylko wtedy, gdy jest
5
kuba wawa:
zdanie prawdziwe to; a*na wielokacie mozna opisac okrag.gdy dwusieczne wszystkich katow tego wielokata przecinaja
4
Mati:
. W trójkącie równoramiennym ABC, w którym AC = BC i którego obwód wynosi 50 cm poprowadzono środkowe i . Obwód trojkata ABE jest o 8 cm większy od obwodu trojkata ACD. Oblicz długości
0
kuba wawa:
siedmiokat, w ktorym dlugosci wszystkich bokow sa rowne jes opisany na okregu. stosunek pola kola wyznaczonego przez ten okrag do pola tego siedmiokata jest rowny 4;5. oblicz dlugosc
2
Kasssa:
narysuj dowolny deltoid i wpisz w niego okrag
2
kinia:
suma 3 wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 216. Znajdź ten ciąg. wiem jak obliczyć wyraz a
2
i na tym się kończy...moja wiedza...
0
POMOCY:(:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna bryła ma długośc 20 cm i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni.oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości tej bryły.
0
coldfire:
Witam, mam kilka zadań, z którymi nie moge sobie poradzić
3
Roksana:
słuchajcie mam zadanie: oblicz mediane i odchylenie standardowe podanych wynikow ocena:123456
1
michał:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna bryła ma długośc 20 cm i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni.oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości tej bryły.
14
Kasssa:
jak zrobic
: bardzo prosze o pomoc pieciokat w ktorym dlugosc kazdego boku wynosi 3, jest opisany na okregu, stosunek pola tego pieciokata do pola kola wyznaczonego przez ten okrag
1
angelika:
na egzaminie uczen losuje 3 pytania z listy 20 pytań.uczeń zna odpowiedzi na 12 pytań.oblicz prawdopodobieństwo ze uczeń odpowie poprawnie na wszystkie pytania z zestawu
0
djjjaklllllllllll:
Sześcian S
2
jest obrazem sześcianu S
1
w jednokładnościaci o skali 3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
0
bardzo prosze o pomoc:
: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna bryła ma długośc 20 cm i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem 60 stopni.oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości tej bryły.
1
djjjaklllllllllll:
okrąg F
1
o równaniu x
2
−4x+y
2
−4y=0 jest obrazem w pewnej jednokładności okręgu F o równaniu x
2
+2x+y
2
+2y=0.
5
Ola:
Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji y= 2x
2
+2x−4 w przedziale: a) <0,1/2>
1
bardzo prosze o pomoc:
średni wiek w dziesiecio osobowej grupie młodzieży ,która wybrała się w góry wynosi 17 lat.do grupy dołączył przewodnik i wówczas okazało się ze śrenia wieku wzrosła o 21 lat.oblicz ile
2
jak zrobic??;((:
bardzo prosze o pomoc pieciokat w ktorym dlugosc kazdego boku wynosi 3, jest opisany na okregu, stosunek pola tego
9
ewa:
średni wiek w dziesiecio osobowej grupie młodzieży ,która wybrała się w góry wynosi 17 lat.do grupy dołączył przewodnik i wówczas okazało się ze śrenia wieku wzrosła o 21 lat.oblicz ile
2
michał:
kąt rozwArcia stożka ma miarę 120 stopni.oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej stożka,jeżeli jego tworząca ma długośc 18cm
3
michał:
2
demon902:
:::rysunek::: odcinek AB jest srednica okregu przedstwaionego na rysynku obok
3
oliwexx:
szescienny blok olowiany ma wewnatrz pusta przestrzen w ksztalcie sszescianu, polozona centralnie. krawedz wew szescianu ma dl. 6cm. pole pow.wew jest 36 razy mniejsze niz pole pol
0
demon902:
Okrag o srodku S, gdzie S−(40,−60), jest styczny do osi y.Wynika z tego że jego promien r jest równy
0
Roksana:
witam mam kilka zadan do zrobienia z matmy,biorąc pod uwagę ,że w tym semestrze odchodzi mi ten przedmiot bardzo mi zależy żeby dostac dobrą ocene.oto tresi zadań:
5
Mikołaj:
określić dziedzinę
1
Pati:
prosta k o równaniu x−y+2=0 przecina okrąg x
2
+ y
2
−4x− 4y=0 w punktach M i N, Wyznacz długość cięciwy MN.
4
sylwia gdańsk:
moze ktos te silnie potlumaczyc
4
sylwia gdańsk:
Witam
22
tofik:
Witam, mam prośbę, mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak się rozkłada wielomian na czynniki, bo za cholerę nie mogę tego pojąć i nie wiem co się z kąd bierze, z góry dziękuje.
8
pinox:
w jaki sposób mam rozwiązać zadanie z ciągu geometrycznego mając podany wyraz a
3
= 3 a mam obliczyć iloczyn kolejnych pięciu wyrazów... proszę o pomoc...z góry dziękuję...
2
Bogdan:
Na dobranoc dedykuję nocnym markom nieco zmodyfikowany wierszyk Mockiwicza: