jednokładność
djjjaklllllllllll: okrąg F1 o równaniu x2−4x+y2−4y=0 jest obrazem w
pewnej jednokładności okręgu F o równaniu x2+2x+y2+2y=0.
Wyznacz środek tej jednokładności oraz podaj jej skalę(rozpatrz dwa przypadki)
ktoś ma pojęcie o co chodzi?
raczej pilne!
9 cze 17:50
ARO: Okrąg F: a=−1, b= −1, c=0, czyli S(−1,−1), r=√2
okrąg F1: a=2, b=2, c=0, czyli S1(2,2), r1= 2√2
Zatem środek jednokładności, to punkt (0,0), a skala (iloraz promieni) jest równa −2 lub
−12.
Znak ujemny dlatego, że jest to jednokładność odwrotna − środki S i S1 leżą po przeciwnych
stronach środka jednokładności.
14 cze 23:58