HELP:(:(
michał: w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna bryła ma długośc 20 cm i jest nachylona do
płaszczyzny pod kątem 60 stopni.oblicz pole powierzchni całkowitej i objętości tej bryły.
9 cze 18:20
ARO: Narysuj bryłę, oznacz krawędzie a,a,h oraz przekątną bryły d, a przekątną podstawy d1. Kąt
między tymi przekątnymi ma 60 st. Ułóż funkcję sin60 =hd, skąd wyliczysz h=10√3.
Podobnie z funkcji cos60= d1d otrzymasz d1= 10cm. A d1 to przekątna kwadratu o boku
a, czyli
a√2=10. Z tego otrzymasz a=5√2. I te wyniki podstaw do wzorów, które na pewno znasz i
otrzymasz wyniki: P=100+200√6, V= 500√3.
15 cze 00:50