trojkat rownoramienny
Mati: . W trójkącie równoramiennym ABC, w którym AC = BC i którego obwód wynosi 50 cm poprowadzono
środkowe i . Obwód trojkata ABE jest o 8 cm większy od obwodu trojkata ACD. Oblicz długości
boków trojkata ABC.
9 cze 20:07
AS: Skąd takie zadania bierzesz?
Chcesz nam głowy połamać?
Połamany.
10 cze 17:47
tim: AS, co w tym złego/trudnego?
10 cze 18:08
damorka: a gdzie ten pkt E ?
10 cze 19:31
AS:

Przyjąłem: AB = 2*a , AC = BC = 2*b
War.1 2*a + 4*b = 50
War.2 (x + b 2a) − (a + 2*b + y) = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a + 2*b = 25
x − y + a − b = 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 1/2
√2*(4*b2+ 4*c2) − 4*b2
x = 1/2*
√4*b2 + 8*a2
x =
√b2 + 2*a2
y =
√4*b2 − a2
W zasadzie są dwa równania o dwóch niewiadomych.
Ale jak je rozsupłać,to już nie wiem.
10 cze 19:48