g
Kasssa: jak zrobic


: bardzo prosze o pomoc pieciokat w ktorym dlugosc kazdego boku wynosi 3, jest
opisany na okregu, stosunek pola tego pieciokata do pola kola wyznaczonego przez ten okrag
jest rowny 3;2. oblicz dlugosc promienia tego okregu.
9 cze 18:11
Eta:
Pomagam

..... rysuję..... cierpliwości
9 cze 18:20
Eta:

ięciokat składa się z pięciu przystajacych trójkątów równoramiennych
ABO
gdzie podstawa a= 3 h= r
P(pięciokata) = 5*
12*a*h
więc P(pięciokąta) =
152*r
P( koła) = πr
2
więc:
po skróceniu r , bo r≠0
i przekształceniu tej równości obliczysz "r"
Powinno Ci wyjść :
wystarczy?
9 cze 18:34
Kasssa: nie, jak dalej to ma byc

9 cze 19:02
Kasssa: moze ktos dokonczyc

? bardzo prosze
9 cze 19:31
tim: A co tu kończyć?
9 cze 19:45
Kasssa: to zadanie , bo to chyba nie jest koniec


chce sie tego nauczyc bo jutro mam zdawke:(
9 cze 19:46
tim: Masz proporcję:
2 * 7,5r = 3πr
2 r skracamy
15 = 3πr
9 cze 19:50
Kasssa: dziekuje
9 cze 19:55
AS: As do Eta
Eta uzyskał wynik 5/π a AS metodą trygonometryczną 1.5*ctg(36o).
Wyniki te nie są zgodne. Gdzie błąd?
9 cze 19:57
kuba wawa: to jest gdzies blad

? to nie tak ma byc takie zadanie
9 cze 20:04
AS: Już wiem gdzie jest błąd.
Stosunek pól pięciokąta i koła wynosi 5*tg(36o)/π ≈ 1.156 i jest stały
dla dowolnego boku a pięciokąta.
Podany iloraz 3/2 jest błędny.
9 cze 21:05
Maxu: Stosunek pól nie zależy od promienia− jest stały. Zadanie błędne.
9 cze 21:09
Maxu: Re AS − bdb
9 cze 21:12
Bogdan:
Dobry wieczór.
Czy istnieje pewność, że w zadaniu występuje pięciokąt foremny? Taki właśnie pięciokąt
został domyślnie wzięty w rozwiązaniach. Proszę o spróbowanie uzasadnienia, że określony
w zadaniu pięciokąt jest foremny.
9 cze 21:33