Rysunek przedstawia przekrój bryły równoległej do jednej ze ścian.
x − grubość ścianek , krawędź wewnętrzna 6 ,krawędź zewnętrzna 2*x + 6
Pole powierzchni wewnętrznej: Pw = 6*62 = 6*36
Pole powierzchni zewnętrznej: Pz = 6*(2*x + 6)2
Pz = 36*Pw
6*(2*x + 6)2 = 36*6*36 |:6
(2*x + 6) = 36*36 stronami pierwiastkuję
2*x + 6 = 6*6 = 36
2*x = 30 ⇒ x = 6
Grubość ścianek wynosi 6 cm.
Pw − pole powierzchni wewnętrznej, Pw = 6*62 = 216,
Pz − pole powierzchni zewnętrznej, Pz = 6a2,
x − grubość ścianek.
| Pz | 6a2 | ||
= 36 ⇒ | = 36 ⇒ a2 = 216*6 ⇒ a = 36. | ||
| Pw | 216 |