..
michał: kąt rozwArcia stożka ma miarę 120 stopni.oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej
stożka,jeżeli jego tworząca ma długośc 18cm
zenek135: Pewnie już i tak jest dawno po terminie ale nie dla własnej satysfakcji nie zostawię zadania
bez odpowiedzi.

Wprowadzam następujące oznaczenia:
α − kąt rozwarcia
t − długość tworzącej stożka
r − promień okręgu w podstawie
h − wysokość
V − objętość
P − pole powierzchni całkowitej
Wzór na objętość stożka:
V = (1/3)*π*h*r
2
Wzór na pole całkowite:
P = π*r*(r+t)
Wyprowadzam brakujące wielkości za pomocą danych jakie posiadam:
h = t*cos(0,5*α)
r = t*sin(0,5*α)
I ostatecznie mam:
V = (1/3)*π*t
3*sin
2(0,5*α)*cos(0,5*α)
P = π*t
2*sin(0,5*α)*(sin(0,5*α)+1)
Po podstawieniu otrzymuje:
V = 729π cm
3
P = 324π*sin(0,5*α)*(sin(0,5*α)+1) ≈ 1644,91 cm
2
No może i nie pomogłem (bo już za późno), ale mam nadzieję że jest dobrze