w jaki sposób mam rozwiązać zadanie z ciągu geometrycznego mając podany wyraz a_
pinox: w jaki sposób mam rozwiązać zadanie z ciągu geometrycznego mając podany wyraz a3 = 3 a mam
obliczyć iloczyn kolejnych pięciu wyrazów... proszę o pomoc...z góry dziękuję...
9 cze 13:33
Bogdan:
| | a3 | | a3 | |
a1 = |
| , a2 = |
| , a3 = a3, a4 = a3q, a5 = a3q2. |
| | q2 | | q | |
| | a3 | | a3 | |
a1 * a2 * a3 * a4 * a5 = |
| * |
| * a3 * a3q * a3q2 = dokończ |
| | q2 | | q | |
9 cze 13:45
pinox: dzięki za rozwiązanie...ale jeszcze mam jedno pytanie jak mam obliczyć q bo nie mam go
podanego

?
9 cze 13:53
Bogdan:
Nie potrzeba wyznaczać wartości q ponieważ przy mnożeniu q uprości się.
9 cze 13:58
Bogdan:
Podaj swój wynik.
9 cze 13:59
Bogdan:
Co tak długo? pinox − czy coś jest niejasne?
9 cze 14:15
pinox: aaa... to dziękuję jeszcze raz

wyszło 243...
9 cze 14:18
pinox: nie wszystko jasne ale nie było mnie chwilę...
9 cze 14:19
Bogdan:
| | 3 | | 3 | |
Tak, a1 * a2 * a3 * a4 * a5 = |
| * |
| * 3 * 3q * 3q2 = 35 = 243, |
| | q2 | | q | |
| 3 | | 3 | |
| * 3q2 = 32, |
| * 3q = 32 |
| q2 | | q | |
A co nie jest jasne?
9 cze 14:28