.
ewa: średni wiek w dziesiecio osobowej grupie młodzieży ,która wybrała się w góry wynosi 17 lat.do
grupy dołączył przewodnik i wówczas okazało się ze śrenia wieku wzrosła o 21 lat.oblicz ile
lat miał przewodnik
9 cze 17:20
Eta:
Coś nie tak podałaś

" średnia wieku wzrosła
do 21 lat" .... tak ma być!
Przeczytaj poprawnie treść i napisz.
9 cze 17:45
bardzo prosze o pomoc: no taką mam tresc... i mi tez tak wyszło
9 cze 17:46
Eta:
| n1 + n1 +n3 + .... n10 | |
| = 17
|
| 10 | |
to n
1 + n
2 n
3 +... +n
10= 170
teraz z przewodnikiem:
| | n1 + n2 +..... + n10 + nP | |
|
| = 21
|
| | 11 | |
więc :
to :
nP=
61
przewodnik ma 61 lat
9 cze 17:48
bardzo prosze o pomoc: czyli mam bład w zadaniu mały bo ma być do a jest o
9 cze 17:48
Eta:
Tak

bo w takijej wersji jak podałaś . to przewodnik musiałby mieć
248lat

9 cze 17:50
bardzo prosze o pomoc: a czemu 61?nie moge zrozumiec
9 cze 17:54
Eta:
po przekształceniu równania otrzymasz:
170 +nP= 11*21
nP= 231 − 170
nP= 61
9 cze 18:04
bardzo prosze o pomoc: aa ok dziekuje
9 cze 18:05
Eta:
9 cze 18:06