...
jak zrobic??;((: bardzo prosze o pomoc
pieciokat w ktorym dlugosc kazdego boku wynosi 3, jest opisany na okregu, stosunek pola tego
pieciokata do pola kola wyznaczonego przez ten okrag jest rowny 3;2. oblicz dlugosc promienia
tego okregu.
9 cze 17:25
AS:

Nie bardzo rozumiem treści zadania.
Z treści zadania wynika,że jest to pięciokąt foremny opisany na okręgu.
Długość boku wystarczy do wyznaczenia promienia okręgu ,
więc po co stosunek pól?
∡AOB = 360
o/5 = 72
o = α
a/2 : r = tg(α/2) ⇒ r = a/(2*tg(α/2))
r = a/2*ctg(36
o)
9 cze 18:13
Eta:
Stosunek pól podany po to: by nie liczyć
funkcji tryg. kąta 36o
trójkąt jest równoramienny o podstawie a i wysokości h= r
9 cze 18:40