:( :(
Mikołaj: określić dziedzinę
f(x)=pierwiastek jeden minus moduł logarytm przy podstawie jedna trzecia liczba x
9 cze 16:36
Eta:
Witam

Czy tak jest zapisana ta funkcja?
f(x) =
√1 − I log13x I
9 cze 17:10
Mikołaj: tak
9 cze 17:11
Eta:
Jeżeli tak ? to
liczba logartytmowna : x ≥0
i wyrazenie pod pierwiastkiem ≥0
zatem:
1 − I log
13xI ≥0
log
13x
≤0 1 ... bo zmiana zwrotu nierówności
I aI ≤ 1 <=> a ≤1
i a ≥ − 1
zatem:
log
13x ≤ 1 i log
13x ≥ −1
log
13(
13) = 1
i log
133= −1
więc
log
13x ≤ log
13 ..... i log
13x ≥ log
133
podstawa log € ( 0,1) ... więc funkcja jest malejąca zatem
wnioskując wyrażenie logartymowane
x
≥ 13 ..... i x
≤3
zatem : x€<
13, 3> i x >0
odp:
D= <13,3>
9 cze 17:24
Eta:
Soryy .... poprawka

liczba logarytmowana oczywiście
>0
Ps: tyle tych znaków ≥ , że pomyłkowo napisałam .... popraw
nie zmienia to odpowiedzi !
9 cze 17:27
Mikołaj: dzieki bardzo
9 cze 18:05