pomózcie
Maniek : x³−5x²+6x<0
9 cze 23:02
Maniek : wychodzi mi z obliczeń delta na minusie
9 cze 23:02
Maniek : x(x²−5x+6)<0 pokaże może jak to robiłem
9 cze 23:04
Maniek : rozkładam x²−5x+6 na postać iloczynową:
9 cze 23:05
Maniek : Δ = (−5)²−4*1*6 = −25−24 = −49
√Δ = √−49 = −7
9 cze 23:06
Maniek : kochani spójrzcie na tą nierówność plis
9 cze 23:06
Bogdan:
(−5)2 = ?
9 cze 23:09
Bogdan:
względnie (−5) * (−5) = ?
9 cze 23:11
Maniek : o fakto jaki babor zrobiłem 25 na plusie
9 cze 23:11
541651: ΔΩ
10 cze 10:55
xpt: Taka uwaga do wcześniejszego blędu:
√−49 nie da się (przed maturą) obliczyć ;) Więc jeśli by Ci wyszła delta ujemna to nie
byłoby miejsc zerowych.
10 cze 12:13