Proszę o wytłumaczenie rozkładania wielomianów na czynniki !!
tofik: Witam, mam prośbę, mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak się rozkłada wielomian na czynniki, bo za
cholerę nie mogę tego pojąć i nie wiem co się z kąd bierze, z góry dziękuje.
na przykładzie:
W(x)=x3+2x2+9x+18
9 cze 14:44
adaś =): hmm ja mogę spróbować

wyróżniamy rozkład

−wzory skróconego mnożenia
−wyłączanie czynnika przed nawias
−tw. o istnieniu pierwiastka wymiernego
− i jeszcze jakiś jeden ^^ .. ale nie pamiętam
no wiec

ja bym to rozwiazał za pomocą "wyłączanie czynnika przed nawias "
9 cze 14:54
sylwia gdańsk: dzielnniki 18 najlepiej
9 cze 14:56
adaś =): grupowania

W(x)=x
3+2x
2+9x+18
W(x)= (x
3+2x
2)+(9x+18)
W(x)= x
2(x+2)+9(x+2)
W(x)=(x+2), (x
2+9)
W(x)= (x+2)*(x+3)*(x*3)
no chyba tak

a potem wykresik
9 cze 14:58
sylwia gdańsk: potem musisz znalesc dzielnik
9 cze 14:58
adaś =): jak sobie obliczysz to równanie to powinno wyjść ci W(x)=x3+2x2+9x+18
9 cze 15:03
sylwia gdańsk: w(−2)=0
czyli bedzie sie dzielil na x+2
x2+9
(x3+2x2+9x+18):(x+2)
−x3−2x2
−−−−−−−−−−−−
9x+18
−9x−18
−−−−−−−−−−−−−−−
= =
x2+9=0
x2≠−9
9 cze 15:04
sylwia gdańsk: aj cholera zle zad przeczytalam
9 cze 15:04
adaś =): czytaj dokładnie ^^ ...
9 cze 15:07
Bogdan:
adasiu, trzeba poprawić, co to jest (x + 3)*(x*3) ?
W(x)=x3 + 2x2 + 9x + 18 ⇒ W(x) = x2(x + 2) + 9(x + 2) ⇒ W(x) = (x + 2)(x2 + 9) i już.
Uwaga: x2 + 9 nie rozkłada się w zbiorze liczb rzeczywistych.
9 cze 15:07
adaś =): dzięki

no ale wydawało mi się ze x
2+9 możemy rozłożyć na (x+3)(x+3)

bo to jest x
2+9 ale jeżeli
masz racje to ja się nie kłócę ^^

)))) bogdan pewnie ma racje

) pozdr0
9 cze 15:11
Bogdan:
(x + 3)(x + 3) = (x + 3)2 = x2 + 6x + 9
czyli x2 + 9 ≠ (x + 3)2
9 cze 15:13
adaś =): o jeżu xD przepraszam

! zapomniałem o wzorze skr. mnożenia


!

)))))) nauczyciel by
mnie zabił xD
9 cze 15:14
sylwia gdańsk: jak juz adas to (x+3)(x−3)
9 cze 15:15
Bogdan:
sylwio − dokończ swój zapis: (x + 3)(x − 3) = i sprawdź, czy otrzymasz x2 + 9.
9 cze 15:19
sylwia gdańsk: a2−b2 = (a+b)(a−b)
9 cze 15:20
sylwia gdańsk: wzor skroconego to jest chyba o co chodzi

? Bogdan?
9 cze 15:21
Bogdan:
No właśnie Sylwio.
Jeszcze raz podkreślam, wyrażenie x2 + 9 nie rozkłada się na czynniki w zbiorze ℛ.
9 cze 15:23
sylwia gdańsk: oks spoxko
9 cze 15:23
sylwia gdańsk: ja dobra z matmy nei ejstem za bardzo
9 cze 15:23
sylwia gdańsk: Bogdan mozna wiedziec ile masz lat?
9 cze 15:37
Bogdan:
Nie podaję na tym forum żadnych informacji o sobie

, skupiam się tutaj na
przyjemności jaką czerpię bawiąc się matematyką.
9 cze 15:47
tofik: wielkie dzięki załapałem o co w tym chodzi

jednak nie jest to aż takie trudne
9 cze 18:34