najmniejsza i największa wartość funkcji!!!
Ola: Znajdź najmniejszą i największą wartość funkcji y= 2x2+2x−4 w przedziale:
a) <0,1/2>
b) <−1, 1 1/2>
9 cze 17:45
AS:

Uwaga: maksimum funkcji nie musi być wartością największą funkcji w przedziale
minimum funkcji nie musi być wartością najmniejszą funkcji w przedziale
y = 2*x
2 + 2*x − 4
Δ = 2
2 − 4*2*(−4) = 4 + 32 = 36 ,
√Δ =
√36 = 6
x1 = (−2 − 6)/4 = −2 , x2 = (−2 + 6)/4 = 1
Położenie wierzchołka
xw = −b/(2*a) = −2/(2*2) = −1/2 , yw = −Δ/(4*a) = −36/(4*2) = −−9/2
By rozstrzygnąć problem należy w przedziale ustalić:
maksimum i minimum (jeżeli istnieją) i wartości na krańcach przedziału
a) przedział <0,1/2>
y(0) = 2*0
2 + 2*0 − 4 = −4
y(1/2) = 2*(1/2)
2 + 2*1/2 − 4 = 1/2 + 1 − 4 = −2 1/2
Wierzchołek paraboli znajduje się poza przedziałem
Wartość najmniejsza y = −4 dla x = 0
Wartość największa y = −2 1/2 dla x = 1/2
b) przedział < −1,3/2>
y(−1) = 2*(−1)
2 +2*(−1) − 4 = 2 − 2 − 4 = −4
y(3/2) = 2*(3/2)
2 + 2*3/2 − 4 = 9/2 + 3 − 4 = 7/2
Wierzchołek paraboli mieści się w przedziale <−1,3/2>
Wartość najmniejsza i zarazem minimum y = −9/2 dla x = −1/2
Wartość największa y = 7/2 dla x = 3/2
11 cze 09:18
Bogdan:
Mała uwaga.
Nie ma potrzeby wykonywać obliczeń zbędnych.
W przypadku wyznaczania najmniejszej oraz największej wartości funkcji kwadratowej
w określonym przedziale <x
1, x
2>, najpierw wyznacza się x
w wierzchołka paraboli
i jeśli:
a) x
w ∊ <x
1, x
2> to wyznacza się y
w = f(x
w),
b) x
w ∉ <x
1, x
2> to nie wyznacza się y
w.
Np. w przykładzie a)
| | 1 | | 2 | |
y = 2x2 + 2x − 4 i x ∊ <0. |
| >, xw = − |
| ∉ <x1, x2> |
| | 2 | | 4 | |
Nie obliczamy y
w, Δ, a już nieporozumieniem jest obliczanie miejsc zerowych.
Obliczamy:
f(0) = −4, to jest wartość najmniejsza
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = 2* |
| + 2* |
| − 4 = −2 |
| , to jest wartość największa. |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
11 cze 12:48
AS: W zasadzie zgadzam się z uwagami,chociaż te niby zbędne obliczenia
szkody nie przynoszą. (utrwalenie materiału)
Miejsca zerowe wyliczałem by naszkicować wykres funkcji a i trochę
co niektórym respondentom przypomnieć jak się oblicza miejsca zerowe.
11 cze 13:02
Eta: 
....
11 cze 13:07
Bogdan:
No Asie, szkody nie przynoszą, ale po co?
W ten sposób można by jeszcze dopisać np. postać kanoniczną i iloczynową funkcji,
określić jej monotoniczność i podać jeszcze kilka innych informacji − dla utrwalenia materiału.
W tym gąszczu wiadomości bezpośrednie rozwiązanie zadania jest mało widoczne
i dla czytającego taki zapis odpowiedzi staje się nieczytelny.
11 cze 13:13