suma 3 wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi
kinia: suma 3 wyrazów tworzących ciąg geometryczny jest równa 21, a ich iloczyn wynosi 216. Znajdź
ten ciąg. wiem jak obliczyć wyraz a2 i na tym się kończy...moja wiedza...
Eta:
Dokańczasz to zad. tak:
a
1*q= 6
więc:
a
1 + a
1*q + a
1*q
2 = 21
podstawiając otrzymasz
a
1 + 6 + 6*q= 21
zatem:
a
1 + 6q = 15 => a
1= 15 − 6q
teraz podstawiamy do równania a
1*q=6
to:
( 15 − 6q)*q= 6 => −6q
2 +15q = 6 /: ( −3)
2q
2 − 5q +2=0 ...... rozwiąż to równaie kwadratowe
policz q
1 i q
2 .... i następnie a
1
i to wszystko

Odp: szukanymi liczbami są : 3, 6, 12 lub: 12, 6, 3