Zad.7. Dane są cztery okręgi, z których każdy jest zewnętrznie styczny do dwóch
janusz: Zad.7. Dane są cztery okręgi, z których każdy jest zewnętrznie styczny do dwóch spośród trzech
pozostałych okręgów. Wykaż, że:
a) środki tych okręgów są wierzchołkami czworokąta, w który można wpisać okrąg.
b) punkty styczności tych okręgów są wierzchołkami czworokąta, na którym można opisać okrąg.
AS:

Niech promieniami okręgu o środku
A będzie r1 , B − r2 , C − r3 , D − r4
Wówczas:
AB = r1 + r2 , BC = r2 + r3 , CD = r3 + r4 , AD = r1 + r4
Dalej
AB + CD = r1 + r2 + r3 + r4 , BC + AD = r2 + r3 + r1 + r4
Ponieważ AB + CD = BC + AD oznacza to że istnieje okrąg wpisany w czworokąt c.n.d.
a,b,c,d oznaczają kąty w odpowiednich trójkątach równoramiennych
m,n,p,r − kąty wewnątrz czworokąta łączącego punkty styczności
m = 180
o − a − b , n = 180
o − b − c
p = 180
o − c − d , r = 180
o − a − d
m + p = 180
o − a − b + 180
o − c − d = 360
o − a − b − c − d
n + r = 180
o − b − c + 180
o − a − d = 360
o − a − b − c − d
Ponieważ m + p = n + r oznacza to że istnieje okrąg opisany na czworokącie c.n.d.