matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.6.2009
Zadania
Odp.
3
Masia:
Samochód przejechał odległość od miasta A do miasta B ze srednią predkością 60 km/h , a wracał od B do A ze średnią predkością 40 km/h . Jaka była średnia predkoścć samochodu na całej
2
Masia:
Dwaj robotnicy wykonali pewną pracę . Pierwszy z nich samodzielnie wykonałby tę pracę w czasie o 6 dni dłuższym , drugi − w czasie 3 razy dłuższym . Ile dni razem pracowali ?
0
Mateusz26Piła:
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc rozwiązując te zadania krok po kroku skąd co się wzięło − nie tylko same obliczenia. Tak żeby to było zrozumiałe nawet dla takiego laika jak
2
Zuza:
Zespół kosiarzy miał skosić dwa łany, z których jeden był dwa razy większy od drugiego. Przez połowę dnia zespół kosił większy łan. Następnie kosiarze rozdzielili się na dwie równe grupy.
2
asa:
Na zawodach motocyklowych jeden z trzech startujących motocyklistów ( ten, który zajął drugie miejsce ) jechał z prędkością o 15 km/h mniejszą od prędkości zwycięzcy oraz wiekszą o 3 km/h
2
TK:
Dana jest funkcja x → ( m
2
− 1 ) x
2
− 2mx − 7 . Dla jakich wartości m : a) wykres tej funkcji jest linią prostą ,
3
swws:
Obwód prostokąta wynosi 8 cm . Przyjmując że jeden z boków ma długość x podaj wzór na pole tego prostokąta . Oblicz to pole dla x=1 , x=2 oraz x=3 . jakie wartości może przyjmować x ? Dla
14
Michał Kas:
−20−|
1
2
x−3|<|3−
1
2
x|*(−5)
0
;-/:
siema
2
Eta:
Witaj Mickej
!
6
Julia:
jaką postać ma wyrażenie wymierne po uproszczeniu?
6
Krysia:
Mam pytanko, bo czegos tu za mało, albo tylko tak mi sie wydaje... Mam funkcje uwikłaną daną równaniem
2
ada:
prosze o pomoc w zadaniu
W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Oblicz obwód trójkąta i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
7
humanistka:
Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o dłuościach: 16 i 8 tworzą kąt 40stopni...
10
hubal:
:::rysunek:::
2
aneta:
oblicz, w jakiej odległości od soczewki skupiającej o zdolności skupiającej 2 dioptrie powstaje obraz przedmiotu umieszczonego w odległości 50 cm przed ogniskiem tej soczewki.
4
aneta:
Monochromatyczny promień światła przechodzi z wody do szkła. Kąt padania wynosi 50 stopni. Oblicz:
1
aneta:
Zwierciadło kuliste wklęsłe ma ogniskową równą 5 cm. Gdzie należy umieścic przedmiot, aby otrzymac obraz rzeczywisty powiększony 2 razy?
0
Asiunia:
Rozwiąż nierówności trygonometryczne w przedziałach.
4
damorka:
Mam pytanie odnośnie moich najbardziej znienawidzonych zadań, czyli tych, w których trzeba coś udowodnić, uzasadnić...
4
Michał Kas:
Rozwiąż nierówność
4
kaja:
Dany jest trójkąt ABC gdzie A=(−1,3) B=91,−3) C=(5,5) Wyznacz równanie środkowej opuszczonej z wierzchołka A na bok BC.
17
tim:
siemka
8
Maniek:
Przekątna trapezu równoramiennego jest prostopadła do ramienia i tworzy z dłuższą podstawą kąt 30 stopni. Oblicz długość tej przekątnej i ramienia trapezu, jeśli dłuższa podstawa ma 9 cm.?
4
ada:
czy ktos pomógłby mi i podpowiedział jak mam rozwiązać to zadanie
: obwód rombu wynosi 20 jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej.
3
Anka:
:::rysunek::: Dany jest kwadrat o boku 2. Na podstawie rysunku pblicz promień okręgu.
4
ZIUTA:
wiem ze to nie matematyka ale z fizyki tez pewnie jestescie dobrzy
2
Mateusz26Piła:
Kto mi pomoże rozwiązać moje zadania? Bardzo proszę o pomoc.
2
Krzyśka:
witam mam problem z zadaniem,czy mógłby ktoś mi pomóc
przyprostokątne trójkąta mają długość 5 i 10. jaką długość ma wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
nie
3
Ziuta:
dwa boki trójkąta mają długość 3 i 4 i tworza kąt 60
o
.oblicz trzeci bok.prosze o wskazówki do tego zadania...
1
aska:
umie ktos matme?
2
Ola:
hej zna ktos moze wzor na to: y
1
i y
2
2
Kaś;*:
na lie sposobów można rozmieścić 5 różnych kul 7 szufladach?
1
Kaś;*:
trzy osoby kupują po 1 gałce lodów. Ile różnych zestawów (3lodów) mogą wybrać jesli lody są w 5 smakach?
3
Ola:
9.drut o dlugosci 100cm chcemy wygiac w prostokatna ramke. oblicz jakie wymiary powinna miec ta ramka, aby prostokat, ktory ogranicza, mial najwieksze pole.