Równoleglobok
humanistka: Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o dłuościach: 16 i 8 tworzą kąt 40stopni...
5 cze 19:24
Eta:
P= 12 e*f*sinα
e, f −−− przekątne α −−− kąt między nimi
5 cze 19:27
Eta:
sin 40
o −−−− odczytaj z tablic
5 cze 19:27
Eta:

IACI= 16 => IAOI= 8 i ICOI= 8
IBDI= 8 => IBOI= 4 i IDOI=4 bo przekatne dzielą się na połowy
pole
1 ΔABO = pole
2 = pole
3 = pole
4
bo sin (180
o −α) = sinα
więc P(równoległoboku) = 4*P
ΔAOD = 4*
12*
12*e*
12*f *sinα
więc P(równoległoboku) =
12*e*f*sinα
teraz masz już udowodnione, że taki jest wzór na pole tego równoległoboku

Podstawiaj i licz .... powodzenia!
5 cze 19:56
Bogdan:

Dodam, że wzór
P = 12*e*f*sinα pozwala obliczyć pole powierzchni dowolnego
czworokąta wypukłego, w którym e, f to długości przekątnych, α to miara kąta między
przekątnymi.
6 cze 00:38
Eta:
6 cze 01:08
humanistka: Dziękuje Wam bardzo
16 cze 01:19
sylwia gdańsk: swoja droga to dumnie nazwywac sie humanista
16 cze 20:14
a:

+→→→→→→→→
14 kwi 17:48