1. cialo o masie 10 ton porusza sie z v=20 m/s zostalo zahamowane w t=1 min 40 sekund. oblicz
sile hamujaca.
2. na cialo o masie 50 kg poruszajace sie po okregu o promieniu 20 m dziala sila dosrodkowa o
wartosci 60N. oblicz wartosc predkosci liniowej tego ciala.
3.z wysokosci 10 m puszczono swobodnie polke. oblicz wartosc predkoci z jaka uderzyla o ziemie.
4.moc silnika samochodu wynosi 20 km. wyznacz sile ciagu silnika, jesli samochod jedzie ze
stala predkoscia 72 km/h.
| Δv | 20 | |||
a = | = | = 0,2ms2 | ||
| t | 100 |
| mv2 | ||
F = | /*r | |
| r |
| F*r | ||
v2 = | ||
| m |
| F*r | ||
v = pierwiastek z ( | ) | |
| m |
| mv2 | ||
mgh = | /:m | |
| 2 |
| v2 | ||
gh = | /*2 | |
| 2 |
| 1000m | ||
v = 72kmh = 72* | = 20ms | |
| 3600s |
| W | ||
P = | ||
| t |
| F*s | ||
P = | ||
| t |
| P | ||
F = | = policz | |
| v |
? w kilometrach
?