Proszę o pomoc
asa: Na zawodach motocyklowych jeden z trzech startujących motocyklistów ( ten, który zajął drugie
miejsce ) jechał z prędkością o 15 km/h mniejszą od prędkości zwycięzcy oraz wiekszą o 3 km/h
od predkości tego , który zajął trzecie miejsce . Wszystkie motocykle wystartowały
równocześnie . Drugi zawodnik minął linię mety 12 minut po pierwszym , a 3 minuty przed
trzecim . Motocykle nie zatrzymywały się po drodze . Wyznacz : długość trasy , prędkość jazdy
zwycięzcy , czas jazdy zwycięzcy
5 cze 21:41
Bogdan:
S → długość drogi,
v → prędkość zwycięzcy,
(v−15) → prędkość drugiego zawodnika, (v−18) → prędkość trzeciego zawodnika,
t → czas jazdy zwycięzcy,
(t+12) → czas jazdy drugiego zawodnika, (t+15) → czas jazdy trzeciego zawodnika.
1. S = vt
2. S = (v−15)(t+12) ⇒ S = vt + 12v − 15t − 180 ⇒ S = S + 12v − 15t − 180
3. S = (v−18)(t+15) ⇒ S = vt + 15v − 18t − 270 ⇒ S = S + 15v − 18t − 270
2. 12v − 15t = 180
3. 15v − 18t = 270
Z ostatniego układu równań oblicz v oraz t (pamiętaj, że tu czas wyrażony jest w minutach).
Wstaw obliczone v, t do równania 1., otrzymasz wartość S.
6 cze 00:30
Masia: dzięki wielkie
6 cze 10:13