Oblicz pole P( tej części kwadratu gdzie jest strzałka).
hubal:
5 cze 18:18
hubal: proszę o pomoc
5 cze 18:20
hubal: dokładne polecenie do tego zadania
oblicz pola zakreskowanej figury, przyjmując dane podane na rysunku (tam gdzie jest strzałka
powinno być zakreskowane).
5 cze 18:29
Mariusz: pomagam

nie wiem czy to najłatwiejszy sposób ale taki mi przyszedł do głowy
5 cze 18:46
Eta:
Też jestem ciekawa ? ... czy wynik zgadza się z moim
hubal ?...... masz jakąś odp?
5 cze 19:00
Mariusz:

xy − używam nazw pól dużymi literami
X i Y to pola tych fragmentów w których sie znajdują litery
więc pole x i y równa się
X+Y=1/4πa
2
jeżeli w miejsce pola x wpiszemy trójkąt równoboczny to jego boki będą miały długość a
(wierzchołki trójkąta oznaczyłem kolorem zielonym). Pole tego trójkąta jest równe
G
pole X z wyłaćzeniem pola G jest równe X−G= 1/6 *πa
2 (1/6 bo kąt ma 60 stopni a to jest 1/6
pola koła) X=G+1/6*πa
2
| | a2√3 | |
czyli G=1/6*πa2− |
| (1/6 pola okręgu minus pole trójkąta)
|
| | 4 | |
| | a2√3 | |
czyli Y=1/4πa2−1/6πa2−1/6*πa2− |
| (Y=1/4 pola okręgu minus 1/6 pola minus G)
|
| | 4 | |
szukane pole P=1/4πa
2−Y i tylko wszystko podstawić i powyliczać
mam nadzieje że sie nigdzie nie pomyliłem, ale głównie chodzi o idee zadania

powodzenia
5 cze 19:08
Eta:
OK

Dodam ,że w zapisie: pole
koła , bo
okrąg nie ma pola

odp:
P= a2( 1 − π6 − √34)
P≈ 0,05a
2
5 cze 19:17
Mariusz: tak samo ci wyszło

(wzór) wim że okrąg ,

raz napisałem tak , raz tak
5 cze 19:18
Eta: 
OK
5 cze 19:20
Mariusz: to fajnie
5 cze 19:25
hubal: wielkie dzięki sam długo się nad tym męczyłem
5 cze 19:29