Pomocy
Masia: Samochód przejechał odległość od miasta A do miasta B ze srednią predkością 60 km/h , a wracał
od B do A ze średnią predkością 40 km/h . Jaka była średnia predkoścć samochodu na całej
trasie (tam i z powrotem) ?
5 cze 23:27
Bogdan:
| | 2*60*40 | | 4800 | |
Tu korzystamy ze średniej harmonicznej: v = |
| = |
| = 48 |
| | 60 + 40 | | 100 | |
Odp.: Średnia prędkość na całej trasie v = 48 km/h.
5 cze 23:30
Bogdan:
Uzasadnienie.
S − długość drogi z A do B, a także z B do A,
2s − długość drogi na całej trasie,
v
1 − prędkość z A do B, v
2 − prędkość z B do A,
t
1 − czas jazdy z A do B, t
2 − czas jazdy z B do A.
v − średnia prędkość na całej trasie.
| | S | | S | | 1 | | 1 | |
2S = v * (t1 + t2) ⇒ 2S = v * ( |
| + |
| ) ⇒ 2 = v * ( |
| + |
| ) |
| | v1 | | v2 | | v1 | | v2 | |
| | 2 | | v1v2 | | 2v1v2 | |
⇒ v = |
| * |
| ⇒ v = |
| |
| | | | v1v2 | | v1 + v2 | |
To jest właśnie średnia harmoniczna dwóch liczb: v
1, v
2.
6 cze 00:09
Masia: dzięki Ci
6 cze 10:11