upraszczanie wyrażeń
Julia: jaką postać ma wyrażenie wymierne po uproszczeniu?
x3+x2+x+1
−−−−−−−−−−−−−−−
x3+x2−x−1
5 cze 20:25
Julia: wie ktoś jak to zrobić?
5 cze 20:35
Eta: Podpowiadam
5 cze 20:46
Eta:
Witam

rozkładając licznik i mianownik na czynniki:
L= x
2( x +1) =( x+1) = ( x +1)( x
2+1)
M= x
2( x +1) −( x +1) = ( x+1)( x
2− 1)
Założenia dla mianownika : x≠ −1 i x≠ 1
przy takich założeniach można skrócić ( x +1)
zostanie:
| | ( x+1)( x2 +1) | |
|
|
|
| | (x +1)( x2 − 1) | |
| x2+1 | |
| ............ i tyle , już więcej nic się nie skróci  ! |
| x2 −1 | |
5 cze 20:51
Julia: "L= x2( x +1) =( x+1) = ( x +1)( x2+1)"
Nie czaję tego, bo po pomnożeniu nie wychodzi mi to co na górze
5 cze 20:54
Eta:
Eeeeeeee tammmmmm

nie umiesz mnożyć


( x +1)( x
2+1) = x
3 +x +x
2 +1=
x3 +x2 +x +1 
podobnie mianownik:
( x +1)( x
2 −1) = x
3 − x +x
2 −1=
x3 +x2 − x −1
5 cze 20:59
Julia: heh, dzięki
6 cze 12:16